background

Critical Power Test

Som jag nämnde i förra inlägget genomförde jag nyligen ett sk. Critical Power Test (max ansträngning under 30 min). Testet är ett led i framtagandet av det effektbaserade träningsprogram som jag baserar min cykelträning på. Jag har som sagt jobbat särskilt på cyklingen under vintern och våren och kan nu efter det senaste testet vid jämförelse med de tidigare dra en och annan slutsats.

Mitt rundtramp har förbättrats ordentligt sedan i vintras. Då hade jag en skillnad i kraftutveckling från vänster respektive höger ben. Jag använde vänsterbenet mer. Lustigt nog försvann asymmetrin under testet helt varje gång jag drack vatten och då släppte styret med höger hand. Något som Pål Török och Emma Graaf, som bevittnade det hela, hade jäkligt roligt åt. Med all rätt såhär i efterhand men det var inte så kul just då. Mest oroväckande. Sedan i vintras har skillnaden i kraftutveckling försvunnit och vinkeln på vevarmen där jag sätter maxtryck under pedalvarvet har blivit symetriskt. Samtidigt har jag närmat mig vad man brukar kalla optimal vinkel (vågrätt, 90 grader). Vinkeln är nu 105 grader för båda benen, vilket var detsamma för vänster ben i vintras men jag var då 11 grader senare med höger ben. Det är genomsnittsvärden vi talar om, att 90 grader är optimalt är ingen absolut sanning. Man trycker och drar vevarmen runt även före och efter denna vinkel. Något högre gradantal kan man också räkna med när man sitter framåtroterad i aeroposition varför 105 grader får anses helt ok.

Så var det där med watten. Vid senaste testet höll jag 14 watt högre snitteffekt än gången innan – detta trots att jag samtidigt hade 13 slags lägre snittpuls (172 mot 185 tidigare). Jag höll 49 watt högre snitteffekt vid senaste testet jämfört med testet i vintras, åtta månader tidigare (376 watt mot 327 tidigare).

Sammantaget har det gott rejält framåt och det med fart!

Tack Pål Török (Team Snabbares cykelguru och tillika huvudtränare för SCT) för hjälpen med testerna och engagemanget! Blir spännande att se vad framtiden för med sig.

 

10. October 2012 by admin

Leave a Reply

Required fields are marked *